[Recept] Hampreitaart
DIY, Recepten, Wat ter tafel komt

[Recept] Hampreitaart

Hoofdgerecht 4 personen of buffethapje 12 personen; 20 minuten bereidingstijd; 40 minuten oventijd; kidsproof (meestal)

Deze lekkere hampreitaart maak ik al jaren en is eigenlijk altijd een succes. Je kan deze hartige taart zowel warm als koud eten en zowel als hoofdgerecht als buffethapje. Bovendien kan er bijna niets misgaan. Heel prettig en daarom deel ik het recept met jou.

Wat ik zo handig vind aan deze hartige taart -whut, een ‘handige’ taart?!- is dat je hem als hoofdgerecht of als buffethapje kan eten. Het ligt er dan maar net aan hoe groot je de stukken taart snijdt. De hampreitaart is natuurlijk lekker, zo vers uit de oven. Maar stel dat je nog een stuk over hebt, kun je de taart ook makkelijk rustig in een koekenpan opwarmen en dan is ‘ie net zo lekker. Je kan de taart zowel warm als koud eten. Moet je een keer een gerecht meenemen, omdat je met z’n allen een buffet samenstelt, dan hoef jij niet te stressen met dit recept. Je maakt hem thuis in alle rust klaar en kan ter plekke bedenken of je de taart opwarmt of niet.

Ook lekker: [Recept] Mexicaanse gehaktflapjes

Oké, eerlijkheidshalve heb ik er dus bijgeschreven dat deze hampreitaart meestal kidsproof is. Mijn kinderen lusten ham, prei en taart, maar de combinatie van (warme) hampreitaart gaat er bij hun koppies moeilijk in. Letterlijk en figuurlijk! We maken de taart weleens samen en dan zien ze de ingrediënten en volgen het bakproces. De zin en trek erin komt en blijft, totdat ze een stuk taart op hun bord hebben liggen. Nou goed, dat kan bij jouw fijnproever natuurlijk heel anders zijn.

Ingrediënten:

[Recept] Hampreitaart

  • 400 gr schouderham (broodbeleg), smalle reepjes
  • 500 gr prei, dunne ringen
  • 5 plakjes bladerdeeg (niet op de foto)
  • Geraspte kaas
  • 6 eieren, geklutst
  • Knoflookpoeder
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Grote mengschaal
  • Koekenpan
  • Bakkwast
  • Snijplank
  • Mes
  • Garde
  • Vork
  • Satéprikker
  • Aluminiumfolie, eventueel

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  2. Snijd de prei in dunne ringen en was deze heel goed schoon; je kan het jezelf makkelijker maken door een zak voorgesneden prei te kopen en deze voor de zekerheid ook heel goed schoon te wassen.
  3. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de prei samen met een snufje peper, zout en een beetje knoflookpoeder even aan.
  4. Kluts de 6 eieren in een grote mengschaal, voeg de geraspte kaas toe en roer goed door.
  5. Snijd de schouderham in smalle reepjes, versnipper deze bij het ei en de kaas en roer weer goed door.
  6. Voeg de gebakken prei toe en roer wederom goed door.
    [Recept] Hampreitaart
  7. Smeer de ovenschaal in met een klein beetje olijfolie en bekleed de schaal met het bladerdeeg. Prik met een vork overal gaatjes in de bladerdeeg, dit zorgt ervoor dat het bakvocht beter kan verdampen en dat de bodem en zijkant van de hampreitaart knapperig wordt en blijft.[Recept] Hampreitaart
  8. Stort het mengsel in de ovenschaal en bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten goudbruin.
  9. Houd na ongeveer 30 minuten de bovenkant van de taart in de gaten voor het verbranden van stukjes ham of prei. Je kunt de taart dan eventueel afdekken met aluminumfolie.[Recept] Hampreitaart
  10. Prik na 40 minuten met een satéprikker in de taart. Als de prikker schoon blijft, en de eieren dus goed zijn gestold, is de hampreitaart klaar om gegeten te worden.

Eet smakelijk!

Laat je me bij de reacties weten of de hampreitaart bij jullie in de smaak viel?

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.

Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!


Affiliate links

Vorige blog Volgende blog

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Plaats jij als eerste een reactie?

Laat een reactie achter

CommentLuv badge