5 x weetjes over (de dagen voor) Pasen
Wat ter tafel komt

5 x weetjes over (de dagen voor) Pasen

Met Pasen ben je vrij, zoek je paaseitjes en ga je bij de lammetjes kijken. Op Goede Vrijdag zijn veel bedrijven en winkels dicht. Wat betekenen deze feestdagen nou eigenlijk? Ik heb het voor je op een rijtje gezet: 5 x weetjes over (de dagen voor) Pasen…

#1 Witte Donderdag

Op deze donderdag voor Pasen wordt de laatste avondmaal herdacht die Jezus hield met zijn twaalf discipelen. Judas verraadde Jezus en werd gevangengenomen. Op Witte Donderdag vindt ’s avonds in de rooms-katholieke kerken de eucharistie plaats. De gelovigen eten op deze avond brood en drinken wijn. Het brood verwijst naar Jezus’ lichaam, de wijn naar het bloed dat Jezus offerde voor de mensen.

Wit

De naam Witte Donderdag verwijst naar het witte gewaad dat de priester tijdens de eucharistieviering draagt. Het is gebruikelijk in katholieke kerken om op Witte Donderdag kruisbeelden met een wit kleed af te dekken. Wit staat voor onder meer vreugdevol en heilig. Witte Donderdag markeert het begin van het lijden van Jezus.

The Passion

The Passion is een eigentijdse vertelling van de laatste uren van Jezus’ leven, zijn lijden én opstanding. De vertelling wordt live uitgezonden vanuit Leeuwarden op Witte Donderdag 13 april om 20.30 uur op NPO 1.
5 x weetjes over (de dagen voor) Pasen

#2 Goede Vrijdag

De dag na Witte Donderdag is Goede Vrijdag. Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw. Jezus werd om 09:00u gekruisigd. Om 12:00u uur werd het donker en om 15:00u overleed Jezus. Voor zonsondergang werd hij begraven.

Goed

Goede Vrijdag wordt ‘goed’ genoemd, omdat de christenen geloven dat Jezus’ vrijwillige dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam. Belijdende rooms-katholieken eten op deze dag geen vlees.

#3 Stille Zaterdag

Het is de zaterdag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest.

Stil

Deze zaterdag wordt ook wel Stille Zaterdag genoemd, omdat op die dag de klokken niet luiden tot aan de Paaswake. De kerken zijn op deze dag sober ingericht en de eucharistie wordt niet gevierd. Op deze dag herdenkt men de tijd dat het dode lichaam van Jezus Christus in het graf lag.

#4 Eerste Paasdag/Paaszondag

Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet. De opstanding van Jezus Christus. Eerste Paasdag valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.

Bedankt für die blumen

Op eerste paasdag houdt de paus in Rome bij de Sint-Pietersbasiliek een toespraak, geeft zijn zegen, Urbi et orbi en wenst iedereen een zalig paasfeest. De huidige Paus doet dit (alleen) in het Italiaans en niet zoals Paus Johannes Paulus II deed, in 60 talen.

5 x weetjes over (de dagen voor) Pasen

#5 Tweede Paasdag/Paasmaandag

Tweede Paasdag heeft geen enkele kerkelijke achtergrond. Een mogelijke verklaring is dat mensen Pasen vroeger zo belangrijk vonden, dat zij één dag niet genoeg vonden om het te vieren.

Paaseitjes en lammetjes

Paaseieren en paashazen van chocolade hebben niets met het christelijk feest te maken.

5 x weetjes over (de dagen voor) Pasen

Lentefeest

Pasen is ook een lentefeest. Na de koude winter waarin alle voedsel van het vorige jaar is opgegeten gaat de natuur opnieuw beginnen. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien, kuikens komen uit hun ei. Het ei is een symbool van nieuw leven. Overal in de winkels zie je lentekuikentjes en paaseieren, echte, van papier of van chocola.
5 x weetjes over (de dagen voor) Pasen
Vrolijk Pasen!

Wij gaan paaseitjes zoeken en bij de lammetjes kijken. Wat doen jullie met Pasen?
Laat het me weten bij de reacties!

Wil je samen met je kinderen knutselen voor Pasen? Kijk dan hier voor 5 x knutselen voor Pasen.

Ik zou het leuk vinden als je deze post zou willen delen. Voor jou een kleine moeite en mij doe je er een groot plezier mee.
Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Groetjes van Cindy

Vorige blog Volgende blog

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Plaats jij als eerste een reactie?

Laat een reactie achter

CommentLuv badge